Om något utförts i strid med plan- och bygglagen (PBL) kan du lämna uppgifter om det i e-tjänsten. Vi kommer då att upprätta ett tillsynsärende där vi utreder förutsättningarna för ett ingripande.
Uppgifter att ha till hands
Fastighetsbeteckning eller adress
Du måste ange vilken fastighet som anmälan avser. Därför är det bra att du kollar upp fastighetsbeteckningen eller adressen innan du öppnar e-tjänsten.
Fotografier och andra bilagor
I e-tjänsten har du möjlighet att bifoga fotografier eller andra bilagor som kan vara till hjälp för oss vid granskning av ärendet. Använd gärna filformatet pdf för både ritningar och övriga dokument. Filstorleken får totalt inte vara större än 100 MB.
Kan man vara anonym?
Du kan välja att lämna uppgifter i ditt eget namn eller anonymt. Om du anger dina kontaktuppgifter kommer du att få ta del av beslutet när ett sådant finns och du kan därefter överklaga vårt beslut om du inte är nöjd. Om du väljer att vara anonym kommer vi inte kunna skicka ut beslutet till dig.
Oavsett om du lämnar uppgifter anonymt eller i eget namn, så är du inte part i ärendet och du får därmed inga uppdateringar i vad som händer i ärendet innan ett beslut är fattat. Parter i ärendet är byggnadsnämnden och vanligtvis fastighetsägaren.
Tänk på att alla uppgifter som lämnas in till oss blir offentliga och kan därmed komma att lämnas ut om någon begär det.
Vad händer när du har skickat in ärendet?
Anmälan tas emot av bygglovsavdelningen som kommer att granska ärendet utifrån de regler som gäller för den aktuella fastigheten och för åtgärden. Ibland behöver vi åka ut på platsbesök för att dokumentera eller mäta åtgärden. I de flesta fall kontaktar vi även fastighetsägarna under tiden vi utreder ärendet.
Ett tillsynsärende kan leda till att en utförd åtgärd behöver rivas eller hanteras i en bygglovsprocess. I vissa fall kan även åtgärder som utförts i strid mot PBL leda till beslut om byggsanktionsavgifter.